Головна сторінка   Карта сайту   Написати листа
    
ІнформаціяКорисні поради → Монтаж опалювального обладнання
Інформація


Монтаж опалювального обладнання

    Замислившись про монтаж системи опалення в будинку, бажано ще на стадії проектування передбачити все, що тільки можливо, наприклад, необхідні отвори, порожнини і ніші в стінах, особливо капітальних, і підлогах. У них можна буде встановити різні елементи системи опалення, що надалі допоможе приховати їх як порушують дизайн інтер'єру елементи. У той же час приховані в каналах і порожнинах пристрою будуть доступні для виконання профілактичних робіт і при необхідності ремонту. Але не варто намагатися заховати опалювальні прилади від стороннього погляду в глибокі ніші, прикривши їх ще і декоративними решітками - це може призвести до зниження ефективності їх роботи.

    Також при будівництві будинку слід передбачити приміщення котельної і проходження каналу димаря, якщо, звичайно, вони потрібні для встановлюваного типу обладнання. Найкращий варіант димаря - труба із спеціальної кераміки або з нержавіючої сталі, встановлена ​​в цегляному або бетонному каналі. Тоді димові гази, що проходять через димохід, не будуть руйнувати цегла, що може відбуватися через різницю температур при безпосередньому контакті димових газів з цеглиною.

    Все це і багато іншого передбачається на стадії проектування і розрахунку системи опалення. Проект повинен грунтуватися на теплотехнічному розрахунку з урахуванням будівельних та інженерних норм і правил, передбачати підбір необхідного обладнання з варіантами, опис необхідних монтажних і регулювальних робіт і, нарешті, кошторис устаткування і робіт. При розрахунку враховується також площа будинку, планована кількість проживаючих людей та інші фактори.
    
    Монтаж котла повинні виробляти фахівці монтажних компаній або сервісних організацій, обслуговуючих котельне обладнання, які виконають його у відповідності зі стандартами і вимогами виробника. Це дуже важливо, адже котел - «серце» опалювальної системи, так що до вибору фахівців з монтажу слід підходити грунтовно.

    Заміна старого котла на новий, встановлений на те ж саме місце і приблизно такої ж потужності, проводиться, по суті, також, як і монтаж нового котла. Новий проект доведеться складати лише у разі істотної зміни потужності і, як наслідок, необхідності перебудови всієї системи опалення. В іншому випадку необхідно буде врахувати лише одне - наявність постійного і надійного електропостачання, яке потрібно для більшості сучасних котлів. Буде потрібно також поставити на вході в новий котел фільтри, що забезпечують очищення води для систем водопостачання та опалення.

    Крім котла потрібна установка насосів, розширювальних баків, фільтрів, вимірювальної, регулюючої та іншої техніки, разом з котлом складової устаткування котельні. У разі установки настінного котла все або майже все устаткування вже встановлене усередині котла.

    Розміщуватися обладнання може як на кухні (настінний котел), при невеликій потужності котлового устаткування, так і в окремому приміщенні, бажано в цокольному або підвальному поверсі, що є обов'язковою вимогою в разі великої сумарної потужності опалювального обладнання. В якості котельні можна також використовувати невелике приміщення, прибудоване до будинку.

    Як кухня, так і будь-яке інше приміщення, використовуване як котельні, повинні мати висоту стель не менше 2,5 м при загальному обсязі приміщення не менше 7,5 куб м для котла потужністю до 30 кВті 15 куб.м для котла потужністю 30 - 60 кВт. При цьому повинна бути передбачена природна припливна вентиляція, що забезпечує трикратний повітрообмін протягом години (навіть у разі використання котла із закритою камерою згоряння, не використовує повітря приміщення). Має також бути передбачено природне освітлення приміщення, тобто вікно з кватиркою або режимом мікропровітрювання, а від суміжних приміщень котельна повинна бути огороджена стінами з високою вогнестійкістю. Якщо використовується прибудова, то розташовуватися вона повинна біля глухої частини стіни будинку з відстанню від віконних і дверних отворів не менше 1 м. Нарешті, бажано, щоб в приміщенні котельні був окремий вихід на вулицю. Котел потужністю понад 30 кВт дозволяється встановлювати тільки в окремому або прибудованому приміщенні. Згідно нашим будівельним правилам також настійно рекомендується встановити сигналізатор загазованості (датчик контролю довибухових концентрацій природного газу).

    Важливо правильно встановити всі стояки, проміжні розподільні вузли та іншу арматуру, що дозволяє регулювати і легко обслуговувати трубопроводи системи опалення. Так, високий рівень комфорту в приміщеннях неможливий без автоматичної запірно-регулюючої арматури, за допомогою якої виконується зміна поточних параметрів системи опалення і відключення її при необхідності проведення профілактичних робіт або ремонту. Для цього можуть використовуватися різні крани, вентилі або автоматичні терморегулятори.

    При виборі труб визначальними вимогами є надійність і комфорт при прийнятній вартості. Для цього можуть використовуватися пластикові, металопластикові, мідні або сталеві труби. Класифікуються вони в порядку збільшення міцності, стійкості до високих температурами тиску. Звернути увагу слід і на діаметр труби, адже теплоносій повинен рухатися з певною швидкістю, щоб досягалася потрібна тепловіддача, а при підвищенні швидкості зростає і опір в трубі. Так що при використанні труб більшого діаметру знижується опір, а труби з малим діаметром, так би мовити, «затиснуть» систему і порушать обігрівання віддалених приміщень.

    Насос потрібний для забезпечення примусового руху теплоносія від нагрівального котла до радіатора і назад, причому з необхідною швидкістю, щоб теплоносій у системі опалення не остигав. Насос з'єднується з автоматикою котла, що дозволяє йому автоматично перемикатися на необхідний режим роботи, і працює практично безшумно.

    Завершальна стадія устаткування системи опалення - монтаж радіаторів, правильно підібраних і встановлених, і пусконалагоджувальні роботи. Альтернативою радіаторам є теплі підлоги, які, незважаючи на велику вартість монтажних робіт, будуть економічніше і комфортніше радіаторної системи опалення. Пов'язано це з низькотемпературним режимом роботи теплих підлог. Правда, в якості самостійної системи опалення тепла підлога рекомендується використовувати лише в невеликих приміщеннях - ванних кімнатах, санвузлах, коридорах і т. д. В інших приміщеннях, особливо кутових, бажана установка додаткових радіаторів, які допоможуть обігріти приміщення біля зовнішньої стіни і вікна.

    Рекомендуємо Вам, щоб як проектування, так і установку системи виконували одні й ті ж фахівці, які також візьмуться за довгострокове сервісне обслуговування, оскільки мінімум разв рік опалювальну систему потрібно перевіряти та проводити профілактичні роботи (перевірка герметичності і тиску теплоносія, підбурювання повітря і т. п.). В цьому випадку всі учасники створення автономної системи опалення будуть позбавлені можливості перекладати один на одного відповідальність в разі будь-яких порушень роботи котла і опалювальної системи в цілому.

Семінари
Технічна документація
Запчастини до котлів
Прайс-листи
Каталоги
Корисні поради
Монтаж обладнання
Новини
Цікаве з життя

 

Слідкуй за нами в соцмережах:    
У нас можна купити: Котли: газові, Котли: твердопаливні, Котли: електричні, Колонки: газові, Бойлера: електричні, газові, непрямого нагріву, Сонячні колектори: плоскі, трубчасті, Ємкості: акумулюючі, Баки: розширювальні, Насоси: циркуляційні, глибинні, дренажні, поверхневі, фекальні, Батареї: алюмній, біметал, сталь, електрика, Рушникосушки: сталеві, нержавіючі, Запірна арматура: крани шарові, фітінги, колектори, шланги, Поліпропелен: HI-TECH-PPR, PE-AL-PEX-a, Мідь: труба, фітінги, Змішувачі: для ванн, умивальників, біде, душових, Очищення води: фільтри, таблетована сіль, Ізоляція: трубна ізоляція, поліізол з фольгою, плівка фольга, мінвата, Ущільнюючі матеріали: Unipak, Profactor, Автоматика управління: програматори, Стабілізатори, Лічильники: газові, водяні, Каналізація: зовнішня, внутрішня, Поліетилен, Електроінструмент, Кондиціонери: побутові, промислові, Каміни: закриті, відкриті, Ящики колекторні: зовнішні, внутрішні, Конвектори газові, Теплові насоси: повітря, земля, вода
teplocentr.com.ua © 2011-2024