Головна сторінка   Карта сайту   Написати листа
    
ІнформаціяКорисні поради → Вибір типу опалювального обладнання
Інформація


Вибір типу опалювального обладнання

    Вибираючи опалювальне обладнання для свого будинку, без консультації з фахівцем не обійтися. Адже яким би не був його тип, встановлене в будинку обладнання відіграє роль «серця», яке забезпечує життєдіяльність усього опалювального «організму». До речі, ми не випадково вжили термін «опалювальне обладнання», адже тепер все частіше йдеться не просто про установку в будинку того чи іншого виду котла, але про інсталяції системи, що дозволяє із застосуванням енергоефективних технологій та обігріти будинок, і скоротити витрати ресурсів.

    Про це докладніше нижче, поки ж скажемо, що із загальними критеріями вибору можна визначитися і самостійно. Наприклад, з необхідною тепловою потужністю системи.
    
Теплова потужність системи опалення повинна бути такою, щоб забезпечувати відшкодування теплових втрат в приміщеннях в період, коли температура зовнішнього повітря дорівнює середній температурі найбільш холодної п'ятиденки. Все це визначається теплотехнічним розрахунком, який виконати може все той же фахівець. Але для власного розрахунку необхідної теплової потужності обладнання можна прийняти таке співвідношення: для опалення 10 кв. м потрібно 1 кВт теплової потужності. Співвідношення це приблизне і застосовне для добре утепленого цегляного будинку з висотою стель не більше З м, опалювальним горищем і теплоізольованими вікнами. При більш серйозному розрахунку приймається до уваги також вид теплоізоляції, товщина зовнішніх стін будинку, кількість і розташування вікон і багато іншого. Тим не менш, при виборі необхідного діапазону потужності можна використовувати і наведене співвідношення.

    При цьому будьте уважні до технічних характеристик, зазначених у паспортах устаткування: потужність може бути вказана при номінальному тиску природного газу від 13 до 20 мбар, в той час як в наших мережах тиск часто істотно нижче і котел втрачає частину своєї потужності. У таких випадках слід вибирати котел, так би мовити, із запасом.
Ось тепер більш докладно зупинимося на виборі джерела теплової енергії. Загальнодоступними в побуті і звичними для нас є газ, дизельне паливо, або солярка, електрика, вугілля та дрова. Кожен з них має свої переваги і недоліки.

    Так, якщо у вас є можливість під'єднатися до магістралі природного газу, то найбільш підходящим пристроєм є газовий котел. Газ-це відносно дешевий і безпечний, при якісному підключенні і правильному обслуговуванні, вид палива. Централізоване газопостачання позбавить вас від необхідності запасати паливо. Крім того, у газових котлів високий ККД.

    Якщо ж газова магістраль ще не підведено, слідують варіанти. Для невеликого будинку, підключення якого до газової магістралі не передбачається, можна вибрати твердопаливний або електричний котел. У твердопаливних котлів є три великі переваги: ​​доступність, невисока вартість палива і повна автономність, оскільки не потрібне підключення до електричної мережі. Очевидні і недоліки - це низький ККД, відсутність повністю автоматичного режиму, а значить, залежність від обслуговування людиною, необхідність регулярного завантаження палива, часом по кілька разв день, і очищення від продуктів горіння.

    Електричні котли, навпаки, прості і надійні. Вони компактні, працюють практично безшумно, невибагливі. Для них не потрібно устаткування спеціальної котельні та димаря. Але експлуатація їх обходиться недешево, тому що електроенергія коштує дорого. Якщо ж витрати вас не лякають, то звернути увагу варто на якість лінії електропередачі, до якої підключений будинок: чи здатна вона витримувати необхідну потужність.

    Підійде в цьому випадку і рідкопаливний котел, оптимізований для роботи на дизельному паливі. Такі котли досить надійні і функціональні, але вимагають наявності чималої ємності для запасу палива, що часто буває незручно. Виправдано їх застосування, швидше, в будинках великої площі. Більш функціональні комбіновані, або Двопаливними котли, які стануть в нагоді в тому випадку, коли проведення газової магістралі передбачається в недалекому майбутньому. Встановивши комбінований котел, Ви зможете використовувати рідке паливо, а в майбутньому, змінивши пальник, перейти на газове опалення. Є й моделі, які можуть працювати також на електриці, дровах і вугіллі. Такі котли, окрім іншого, забезпечать опалення будинку в разі виникнення перебоїв у централізованому газопостачанні.

    Все це, добре, якби не одне «але» - постійно зростаюча вартість енергоресурсів. Тому останнім часом з метою економії в Європі стали активно використовувати техніку, засновану на так званих «поновлюваних видах» енергії. Наприклад, сонячні колектори та теплові насоси. Обидва ці типи обладнання так чи інакше використовують енергію сонця. Додатковим їх перевагою є екологічність, тобто відсутність шкідливого впливу на навколишнє середовище. Сонячні колектори можуть повністю забезпечити потреби мешканців будинку в гарячій воді і приблизно на третину скоротити витрати на опалення. Ту ж роль можуть взяти на себе і теплові насоси типу «повітря - повітря». У якості ж «серця» опалювальної системи може використовуватися будь-який з названих вище типів котлів. Рентабельність такої системи очевидна і в нашій країні, особливо в південних областях.

    Можна також встановити тепловий насос, який буде забезпечувати мешканців будинку гарячою водою і обігрівати його, а пікові навантаження буде покривати звичний газовий чи іншого типу котел.

    До речі, енергоефективне обладнання можна використовувати спільно, і на додачу до сонячного колектору, що забезпечує гаряче водопостачання, встановити геотермальний тепловий насос, який має високий коефіцієнт перетворення енергії. Вони обігріє будинок. Особливо така система зручна, якщо до будинку не підведено газова магістраль. У цьому випадку сонячний колектор зможе виробляти той відносно невеликий обсяг енергії, який потрібно для забезпечення роботи теплового насоса, і таким чином ви станете господарем повністю Енергоавтономний будинку.

Семінари
Технічна документація
Запчастини до котлів
Прайс-листи
Каталоги
Корисні поради
Монтаж обладнання
Новини
Цікаве з життя

 

Слідкуй за нами в соцмережах:    
У нас можна купити: Котли: газові, Котли: твердопаливні, Котли: електричні, Колонки: газові, Бойлера: електричні, газові, непрямого нагріву, Сонячні колектори: плоскі, трубчасті, Ємкості: акумулюючі, Баки: розширювальні, Насоси: циркуляційні, глибинні, дренажні, поверхневі, фекальні, Батареї: алюмній, біметал, сталь, електрика, Рушникосушки: сталеві, нержавіючі, Запірна арматура: крани шарові, фітінги, колектори, шланги, Поліпропелен: HI-TECH-PPR, PE-AL-PEX-a, Мідь: труба, фітінги, Змішувачі: для ванн, умивальників, біде, душових, Очищення води: фільтри, таблетована сіль, Ізоляція: трубна ізоляція, поліізол з фольгою, плівка фольга, мінвата, Ущільнюючі матеріали: Unipak, Profactor, Автоматика управління: програматори, Стабілізатори, Лічильники: газові, водяні, Каналізація: зовнішня, внутрішня, Поліетилен, Електроінструмент, Кондиціонери: побутові, промислові, Каміни: закриті, відкриті, Ящики колекторні: зовнішні, внутрішні, Конвектори газові, Теплові насоси: повітря, земля, вода
teplocentr.com.ua © 2011-2024